MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 11-a.
Cele 18 ONG-uri câștigătoare primesc 400.000 lei pentru proiecte de terapie prin artă, terapie emoțională și de intervenție psihosocială. Beneficiarii vor fi 628 de copii și adolescenți cu nevoi speciale, cu deficiențe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.
„Ne bucurăm că vom fi și în acest an alături de copiii care au nevoie de sprijin și suntem încrezători că profesionalismul ONG-urilor selectate pentru finanțare va maximiza efectul final al programelor, totul în beneficiul celor mici. Noi acordăm o atenție deosebită calității programelor noastre sociale și credem că astfel această platformă a MOL dedicată sănătății copiilor a devenit una de tradiție, recunoscută între specialiștii din domeniu. Vrem să rămânem în continuare partenerul de nădejde al comunităților, acolo unde ajutorul poate face o diferență în viața copiilor”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.
În cadrul ediției a 11-a a Programului s-au înscris 75 de organizații non-profit specializate în proiecte de terapie prin artă, terapie emoțională și de intervenție psihosocială pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave, solicitând finanțare totală de peste 1,7 milioane lei. Organizațiile înscrise provin din 22 de județe, iar 42 dintre acestea au mai participat și la ediții precedente ale Programului. În urma jurizării au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 18 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2019 – august 2020.
Fondurile alocate pentru această ediție a Programului sunt de 400.000 lei. Dintre cele 18 de ONG-uri câștigătoare, 6 obțin finanțare pentru prima dată, în timp ce 12 au mai beneficiat de sprijin și la edițiile anterioare.
Câștigătorul Premiului MOL pentru sănătatea copiilor 2018, Asociația HorsEmotion, din Timișoara, a obținut finanțare integrală de 25.000 lei, sumă alocată în completarea fondului de premiere pentru ediția actuală. Astfel, proiectul Asociației HorsEmotion se adaugă celor 18 selectate în urma concursului.
Organizațiile câștigătoare provin din București și din județele Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Satu Mare și Timiș. Vor derula activități terapeutice și intervenții psihosociale utilizând terapie prin artă – muzică și muzică asistată, art-terapie Phronetic, art-terapii combinate (prin utilizarea desenului, modelajului, picturii sau a colajului), dans și mișcare și jocuri de rol, tehnologie digitală (utilizarea realității virtuale); terapii experiențiale: escaladă, activități în aer liber (terapie prin aventură) și în apă; terapii asistate de animale; terapii emoționale – teatru și confecționare de măști, jocuri de rol, terapie prin povești și povești terapeutice.
„Programul este deschis tuturor ONG-urilor interesate. Noi suntem pregătiți să oferim informații tuturor celor interesați, inclusiv în cele nouă luni de implementare ale proiectelor finanțate. La finalul perioadei de implementare, în septembrie 2020, organizațiile finanțate vor prezenta public rezultatele proiectelor realizate, ceea ce va constitui de asemenea un prilej de informare referitor la acest Program și la natura proiectelor selectate. Organizația care realizează cel mai bun proiect și câștigă Premiul MOL pentru sănătatea copiilor, va delega un membru în juriul ediției viitoare. Astfel dorim să asigurăm o informare cuprinzătoare și șanse egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate. (A.D.).